Топ 5 предимства да прехвърлите обработката на поръчките си на специализирана компания / фулфилмънт център

Всеки собственик на онлайн бизнес рано или късно се изправя пред необходимостта да прехвърли част от работата и задълженията си на външен изпълнител. И въпреки че това решение обикновено е съпроводено с известна доза недоверие от страна на собственика, то се превръща във все по-често срещана практика.

Много търговци с електронни магазини делегират създаването и поддържането на уебсайта си на специалисти. Същото важи и за изграждането на онлайн имидж в социалните мрежи, както и за провеждането на цели рекламни кампании. Всички онлайн търговци виждат позитивите от т.н. аутсорсинг (от англ. Outsourcing, в прев. „прехвърляне на дейности“).

Някои от тях, сред които вероятно сте и вие, щом четете този материал, дръзват да търсят още по-ефикасно решение за по-мащабните си дейности. Поздравяваме ви, ако сте събрали куража да прехвърлите един от ключовите си етапи – обработването на поръчките – на специализирана компания. Такава компания се нарича още фулфилмънт център (от англ. Fulfillment) и освен с обработване на поръчки, се занимава и със складово съхранение, обслужване на клиенти, пакетиране и доставка.

Ако все още имате остатъчни съмнения по този въпрос или нужда от убеждаване, тогава тази статия е именно за вас. В нея ще разгледаме топ 5 предимства защо си заслужава да прехвърлите обработката на поръчките си на фулфилмънт център.

№1 Разполагате с повече време за развиване на бизнеса

Нека бъдем откровени – всички етапи от обработването на една поръчка са далеч от приятни и забавни дейности. Като започнем от опаковането, през изпращането, зареждането със стока и материали, и чак до наемането на работници за тези задачи – списъкът с отговорности не спира да расте.

Когато прехвърлите всички тези дейности на компания с дългогодишен опит в областта, ще се учудите с колко много време разполагате. Време, което може да оползотворите в подобряване на маркетинг стратегията си, проучване на нови пазари и възможности, и разбира се, на разрастване на бизнеса.

№2 Намалявате разходите

Няма как да пропуснем и финансовия аспект на аутсорсинга, който се изразява в спестяването на средства от бюджета. Много онлайн търговци не си дават сметка, че вътрешнофирменото обработване на поръчки често излиза твърде скъпо.

Причината? По-малките бизнеси обикновено работят с доставчиците на материали или куриерските фирми с известни отстъпки в цените. Тези отстъпки обаче не могат да се сравнят с договорените цени между големите центрове за фулфилмънт, които обслужват десетки бизнеси като вашия. Работейки с такъв център, вашите поръчки ще се обработват на много по-изгодни цени, което ще се отрази положително и върху вашия бюджет.

№3 По-добри технологични решения

Когато делегирате обработването на поръчките на фулфилмънт център, може да сте сигурни, че този център разполага с много по-бързи и ефикасни технологични решения. Заради големия си брой клиенти, той е „принуден“ да използва по-модерни софтуери и системи за контрол на поръчките.

Но какво означава това за вашия бизнес? На първо време, центърът ще се справя с по-голям обем онлайн поръчки, което ще увеличи продажбите, а от там и приходите. Освен това, заради подобрените технологии, се намалява възможността от човешка грешка като объркване, забавяне или забравяне на поръчката. А колкото по-малко подобни грешки допускате, толкова повече доволни клиенти ще имате.

№4 Повече гъвкавост и възможности

Да прехвърлите обработването на поръчките си на външен изпълнител има още едно преимущество, за което надали сте се замисляли. Работата с фулфилмънт център означава, че може да делегирате задачи и във времена на промени.

Ако в даден момент решите да направите генерална промяна – преминаване от онлайн към физически магазин или заменяне на асортимента продукти с чисто нов, отново ще може да разчитате на фулфилмънт центъра. Адаптирането към нови продукти, пазари и среди винаги е сложен процес, поради което подкрепата от експерти е особено ценна в такива моменти.

Същото важи и ако решите да превземете нов пазар, в това число и чуждестранен. Работейки с доверен и опитен фулфилмънт център, ще бъдете спокойни, че всички регулации и законови мерки за обработването и изпращането на поръчките ще бъдат спазени.

№5 Повече доволни клиенти

Може би най-важният критерий, по който се измерва успехът на един (онлайн) бизнес, са доволните му клиенти. При онлайн поръчките, клиентското удовлетворение произлиза от коректното отношение и спазените срокове – все неща, които може да очаквате, че външният фулфилмънт център ще изпълни.

Разбира се, винаги е възможно някоя поръчка да бъде забавена, отказана или върната. Но дори тогава фулфилмънт центъра има важна роля – ще ви предостави систематизирана информация и анализ за причините/проблемите, които вие да използвате по посока подобряване на обслужването и качеството на предлаганите стоки.

Ако всичко дотук казано не е успяло да отговори на въпросите ви или все още имате нужда от насоки, не се колебайте да се свържете с нас. Ние с радост ще ви съдействаме, за да развиете онлайн бизнеса си до нови хоризонти и да увеличите доволните си клиенти.

 

Превод: https://www.shipmonk.com/blog/top-benefits-of-outsourcing-order-fulfillment

Автор: Яна Петрова

Comments for this post are closed.